Història

Cronologia d’alguns moments destacats de la nostra història:

Agost de 1921: es crea el primer camp de “Fot-ball” i altres jocs a l’aire lliure a la vila de de Moià. Era als camps de Can Carner, on ara hi ha l’edifici del “Gran Hotel”. Estava orientat en direcció Barcelona, o sigui, fent pendent.

Desembre de 1922: davant del creixement de l’entusiasme pel futbol, es comença a habilitar un nou camp d’esports. El Centre de Cultura arrenda un tros de terra per tenir un camp fix i a propòsit per a jugar a futbol. S’inagura per les festes de Nadal, i estava situat sota la part del darrere de les cases del carrer del Palau. Col·locat en direcció Manresa-Vic, limitava amb l’actual carrer dels Gravadors Abadal. El dia Nadal es juga el primer partit de futbol entre joves de Moià i joves del Bages.

Setembre de 1923: es crea la primera junta del futbol. S’escullen els colors de l’equip: groc i negre (fins llavors s’havia portat una samarreta blanc i blava). També es fa el disseny de l’escut. Seguint la tendència d’utilitzar noms anglesos, es crea el Futbol Club Moià, jugant el seu primer partit el 7 d’octubre de 1923.

1933-1936: no hi ha constància de cap activitat futbolística.

1937: es torna a practicar el futbol, però al camp de Castellnou, situat entre Castellnou i la Torre del Fum, tocant al camí antic de Moià a Castellnou, prop de la bassa dels molins de Castellnou.

1940: el futbol torna a passar hores baixes, i en canvi, el bàsquet rep un fort impuls amb quatre equips a Moià.

1943: es reprèn la pràctica del futbol.

Novembre 1945: el club s’afilia per primera vegada a la Federació Catalana de Futbol.

Març 1947: s’inaugura el nou camp d’esports del Club, a la carretera de Barcelona, on actualment hi ha la piscina del club. La inauguració oficial va tenir lloc a l’agost, venint a jugar el FC Barcelona. La junta del club, creu que no ha de limitar les activitats esportives a la pràctica exculsiva del futbol, i és per això que el Futbol Club Moià passa a anomenar-se Club Esportiu Moià (o bé Club Deportivo Moyá, segons la forma castellana de l’època). Ben aviat es comença a jugar a bàsquet, escacs i tennis taula.

Temporada 1947-1948: va defensar els colors del CE Moià, el jugador Gustau Biosca, que més endavant jugaria amb el FC Barcelona i arribaria a ser jugador internacional.

1950: es forma el primer equip infantil (o juvenil).

Agost 1953: s’inaugura el frontó i altres instal·lacions annexes. 

1965-1966: es desperta l’afició pel tennis i es comença a practicar al camp de futbol i al frontó.

Juny 1967: es crea la secció d’escacs. Es forma un equip de bàsquet femení per primera vegada al club. Aquell mateix any, el nombre total de socis del Club arriba als 250.

1971: neix el primer equip de futbol femení.

1972: cinquantè aniversari del Club Esportiu Moià.

1974: es va construint i definint la zona esportiva: dues pistes de tennis i la tribuna del nou camp de futbol. Aquest, es trasllada al costat, limitant amb el carrer del Remei, on estia ubicat actualment.

1975: es construeix la piscina que està ubicada a l’espai de l’antic camp de futbol, tocant a la carretera de Barcelona. Aquesta, disposa de dues piscines: una, de 25 metres i 6 carrers, i una altra de petita.

1976: es crea la Palestra, un organ informatiu de caire periòdic (trimestral). La revista, contenia, a més a més de l’editorial i el resum de l’assemblea, la crònica de les seccions de futbol, tennis, natació i escacs, és a dir, les habituals. 

1979: es crea la secció de petanca. El CE Moià es va consolidant com una de les entitats més importants de la vila i un centre de trobada entre residents a Moià i aquells que hi venien a gaudir-ne els caps de setmana i estius.

1985: s’organitza el primer Open de Tennis del CE Moià. Hi ha en joc 125.000 pessetes en premis.

1987: el tercer Open de Tennis organitzat pel club, atrau a jugadors de tot Catalunya. El nivell de joc i de jugadors creix, i es reparteixen 225.000 pessetes en premis.   

1997: el Club Esportiu Moià celebra els seu setanta-cinquè aniversari. Es publica un número extraordinari de la Palestra amb la col·laboració de molta gent del club i de fora. És un document important ja que explica de forma detallada i rigurosa la història del Club.

2006: inauguració del camp de futbol de gespa artificial.

2015: es construeixen dues pistes de pàdel, que s’ubiquen al lloc de les antigues pistes de petanca.

2017: s’inaugura una tercera pista de pàdel.

2019: s’estrena una pista de tennis gespa artificial. Es canvia la superfície d’una de les 5 pistes de tennis per practicar una modalitat més ràpida d’aquest mateix esport.  

2022: el 7 de gener del 2022 es fa la presentació dels equips del Centenari. Durant l’acte, es presenta la samarreta commemorativa que es lluirà durant tot l’any 2022.  

2022: centenari del CE Moià. Properament més informació.

Actualment el Club contribueix en la formació de molts dels nens i nenes de Moià amb el manteniment de diversos equips de futbol, cursets de tenis, de pàdel, de natació, campus d’estiu, etc.

Possiblement el primer equip de futbol del Club Esportiu Moià (1922)